Miercuri, 04 Mai 2016 20:20

Scrisori din străinătate - Alexandru Ivanciu

Scris de 

Săptămâna aceasta continuăm seria interviurilor cu Alexandru Ivanciu, plecat prin programul European Voluntary Service în Liepāja, Letonia.

Alexandru este unul dintre oamenii cei mai implicați în activitățile de voluntariat din câte cunosc, dovadă fiind și stagiul de zece luni la care participă în prezent. Dacă ar fi să îl descriu într-un singur cuvânt, acela ar fi exemplu. Nu-mi place să folosesc cuvinte mari când vorbesc despre cineva, dar cred că este un exemplu demn de urmat. Mai jos aflați de ce și am o bănuială că îmi veți da dreptate.

 

T: Este minunat ceea ce ai ales să faci. Știam că ești pasionat de voluntariat, iar pe lângă Brigada de Voluntari, ai mai activat și în alte asociații, dar de unde ideea aceasta cu stagiul într-o altă țară?

A: Totul a început în vara lui 2015, când eram puțin nehotărât și nu știam ce să mai fac după ce terminasem cu jobul și cu masterul. Am fost la un training pe mentor EVS al asociației A.C.T.O.R și astfel am aflat că au un blog pe EVS trimitere. Într-o zi, m-am pus pe răsfoit acest blog și am găsit proiectul din Letonia care m-a făcut să și aplic. Aveam nevoie de o experiență puternică, așa că m-am bucurat când am aflat că am fost selectat, mai ales că procesul este unul destul de alambicat și riguros.

 

T: Ce faci mai exact în cadrul proiectului?

A: În primul rând, domeniul pentru care am aplicat este „lucrător de tineret”, ceea ce se leagă un pic și cu ce am studiat la master, anume dezvoltarea durabilă. Activitățile principale sunt organizarea de evenimente culturale și ateliere pentru copii și tineri între 3 și 25 de ani. Organizația mea gazdă este Liepājas Bernu și în cadrul acesteia, sunt patru centre de zi unde am ocazia să particip și eu la anumite ateliere,  să mă joc cu copiii sau să promovez programul EVS. Spre exemplu, am participat  la un atelier de teatru de păpuși, iar acum lucrez la propriul spectacol cu păpuși. Marțea, împreună cu colegul meu Manuel din Italia, organizăm English Game Night, ne strângem mai mulți și jucăm boardgames, iar din când în când mai avem și petreceri cum a fost Red sau White Ball.

 

T: Cum sunt aleși tinerii care beneficiază de aceste ateliere și programe de dezvoltare personală?

A: Nu există niciun criteriu de selecție, dacă despre asta este vorba. Este un loc public unde poate veni oricine. Asta îmi și place aici.

 

T:  Cum ți se par letoniii? Ai apucat să înveți limba?

A:  Letonii sunt oameni de treabă mai ales cei cu care lucrez, însă câteodată este destul de greu să intri în vorbă cu ei fiindcă sunt cam reci. Cât despre limbă, es runajiu latviski loti labi! Da, tocmai ce am spus că eu vorbesc letona foarte bine. Glumesc, știu elementele de bază care m-au și interesat. Am avut noroc de o profesoară care  s-a ținut de capul meu și îmi dădea o grămadă de activități. Acum știu chiar și cum e cu agățatul! Es milu tevi!

T: În Europa, România are o rată destul de scăzută când vine vorba de voluntariat și implicarea activă a cetățenilor în comunitate. De ce este important voluntariatul și cum ai încuraja pe cineva să facă voluntariat?

A: Voluntariatul te ajută să îți dezvolți anumite calități și abilități  pe care în mod normal nu ai cum să le capeți în timpul facultății sau la job. În ceea ce privește European Voluntary Service este un fel de iceberg al voluntariatului, punctul maxim dacă vrei în care ai putea să faci voluntariat,  în care îți testezi răbdarea, cunoști persoane din mai multe țări și  de ce nu, îți depășești limitele. Este un program al Comisiei Europene și mi se pare că este construit în așa fel încât să ai parte de o lungă experiență de învățare.

 

T: Ce ai de gând să faci după finalizarea proiectului?

A: Proiectul a început la 1 noiembrie 2015 și va dura până pe 1 august. Bineînțeles, cum ajung acasă voi face voluntariat cu BdV și voi încera să îmi găsesc un loc de muncă care să aibă legătură cu ceea ce am învățat aici. Este cumva o datorie să aplic în țara mea ce am învățat în timpul proiectului.

 

T: Te-ai gândit să-ți înființezi propriul ONG?

A: De multe ori chiar. Îmi doresc propriul Youth House, un centru care să fie dedicat tinerilor, unde aceștia să vină să se relaxeze și să învețe deopotrivă. Din păcate, în România sunt prea puține centre axate pe așa ceva, majoritatea fiind centre de plasament. Bineînțeles, nu exclud o colaborare cu BdV!

 

T: Unde pot găsi tinerii mai multe informații despre cum să aplice pentru programele EVS?

 A: Există multe modalități. Pot încerca pe site-ul European Comission Database sau chiar prin intermediul Erasmus+. De asemenea,  A.C.T.O.R este unul dintre cele mai puternice ONG-uri cu acreditare pe  stagiile  EVS la ora actuală, cu aproximativ 13 ani de experiență, având acreditare pe toate cele trei categorii ( trimitere, coordonare și găzduire). Iar cum toată lumea are Facebook, aici este un grup cu peste 20 de mii de membri interesați de astfel de programe.

 

T: Mesaj pentru cei dragi de acasă?

A: Abia aștept să mă întorc în țară. Mi-e dor de voi toți! În plus, am și o misiune. Vreau să ajut tinerii să se descopere și să aibă experiențe de neuitat.  

 
 
Ultima modificare Miercuri, 04 Mai 2016 22:51

Vrei sa lucrezi cu noi?